Přeskočit na hlavní stránku
0

Vápník - stavební kámen silných kostí

Vápník - stavební kámen silných kostí

Doporučený denní příjem vápníku se v jednotlivých zemích liší, WHO doporučuje v dětství přibližně 500–800 mg denně, 1300 mg ve věku od 10 do 18 let, 1000 mg denně od 19 do 65 let a 1300 až 1500 mg denně po menopauze a po 65 letech věku.

Vápník je nejběžnějším minerálem v našem těle. Nachází se v potravinách ve formě organických a anorganických látek. Je nezbytný pro život organismů. Lidské tělo obsahuje asi 1200 g vápníku, což představuje 1–2 % tělesné hmotnosti. Každá buňka v těle to potřebuje. Je to jeden z mála minerálů, který ve stravě Slovinců chybí. V případě nedostatku naše tělo ukládá vápník v kostní tkáni. Převážná většina se nachází v kostech a zubech, odkud si ho krev „půjčuje“ a „vrací“, pokud je to nutné.

Hraje důležitou roli během dospívání, protože ovlivňuje růst kostry a tím i těla. U starších lidí snižuje riziko osteoporózy a předchází tak častějším zlomeninám.

Úloha vápníku

Vápník hraje důležitou roli ve:

  • srážení krve
  • svalové funkce
  • buněčném dělení
  • udržování zdravých kostí
  • udržování zdravých zubů
  • uvolňování energie
  • překladu nervových signálů.

Příjem vápníku do těla pomáhá snižovat menstruační křeče. U premenstruačního syndromu snižuje bolesti hlavy, svalové křeče a výkyvy nálady.

Protože přispívá k normálnímu uvolňování energie během metabolismu, hraje také důležitou roli při udržování tělesné hmotnosti.

Vápník se vstřebává do těla v tenkém střevě. Absorpce závisí na jídle a vitaminu D, který zlepšuje metabolismus vápníku a fosforu. U starších lidí se vápník vstřebává pomaleji v důsledku fyziologických změn souvisejících se stárnutím.

Vápník pomáhá tělu uvolňovat energii z buněk a pokud ho v těle není dostatek, často se cítíme unavení.

Příjem u těhotných žen je velmi důležitý, protože plod v děloze potřebuje vápník pro vývoj kostí. Rovněž ji musí kojící matka užívat v dostatečném množství.

Pomáhá také při produkci melatoninu, což je dobré pro lepší spánek, takže sklenice teplého mléka nám pomáhá usnout.

Nedostatek vápníku

Příliš nízkému příjmu jsou nejvíce vystaveny dívky v období puberty, lidé, kteří se kvůli hormonálním změnám vyhýbají mléku a mléčným výrobkům, starší ženy a ženy v menopauze.

Nedostatečný příjem vápníku může zpomalit růst v dětství a pubertě a ztrátu kostní hustoty v dospělosti, což může vést k častým zlomeninám kostí, zejména u žen po menopauze, které jsou náchylné k osteoporóze. Nedostatek vápníku v těle může také způsobit rakovinu střev a vysoký krevní tlak a nepravidelný srdeční rytmus.

Nízká hladina vápníku však není ovlivněna pouze stravou. Důležitou roli v tom hraje dědičnost, nadměrná konzumace kofeinu a užívání solí, fyzická nečinnost, nedostatek slunečního světla, podvýživa.

pomanjkanje kalcija

Předávkování vápníkem

Vápníkem lze také předávkovat. Horní hranice předávkování vápníkem je 1 500 mg. To zase může vést k tvorbě ledvinových kamenů. Tvoří se na stěnách cév, v srdečním svalu a pod kůží, což může vést k cévní mozkové příhodě, infarktu nebo ateroskleróze.

V případě předávkování můžeme mít problémy s nevolností a zvracením, zácpou, nechutenstvím a bolestmi žaludku, bolestmi hlavy, podrážděností, zvýšeným výdejem moči a tím i dehydratací a žízní. Nadměrný příjem tohoto minerálu v kostech může také způsobit následky, jako je předčasné stárnutí kostí, které následně způsobí degeneraci.

Doporučené hodnoty pro příjem vápníku v těle

Doporučený denní příjem vápníku se v jednotlivých zemích liší, WHO doporučuje v dětství přibližně 500–800 mg denně, 1300 mg ve věku od 10 do 18 let, 1000 mg denně od 19 do 65 let a 1300–1500 mg denně den po menopauze a po 65 letech věku.

Příjem vápníku

Většina vápníku se vstřebává do těla prostřednictvím mléka a mléčných výrobků. Vápník se také nachází v obilovinách, mangoldu, sušených fících, mandlích, sušených meruňkách, ovesných vločkách, vařené řepě, brokolici, kelu, fenyklu, póru, sardinkách a dalších malých rybách, které jíme i s kostmi. Některé minerální vody mohou být také zdrojem vápníku.

Pro správné vstřebávání vápníku potřebuje tělo dostatečné množství žaludeční šťávy, proto se nedoporučuje užívat jej po jídle s vysokým obsahem vlákniny. Doporučuje se užívat večer, protože to může snížit proces rozpadu kostí během noci. Lidská kostra se obvykle neustále regeneruje.

Známky nedostatku vápníku

Když máme nedostatek vápníku v těle, tělo si ho čerpá z kostí a zubů, takže nedostatek v krvi se dlouho neobjevuje.

Při nedostatku vápníku mohou spíše vznikat zlomeniny, často se objevují svalové křeče a záškuby. Nedostatek vápníku může také způsobit vysoký krevní tlak, poruchy srážení krve, časté kalení prstů, neschopnost ovládat pohyby těla, nepravidelný srdeční rytmus a zmatenost.

Nedostatek vápníku se projevuje také změnami na pokožce, vlasech a nehtech. Při dlouhodobém nedostatku u dětí se může vyvinout křivice.

Brnění a necitlivost paží a nohou také naznačují nedostatek.

Souvislost mezi vitamínem D a vápníkem

Vitamín D je jednou z klíčových látek pro dostatek vápníku v těle. Lidé, kteří mají nedostatek vitamínu D, často také postrádají vápník, protože vitamín D je důležitý pro absorpci vápníku. Pomáhá tvořit bílkovinu potřebnou pro vstřebávání, na kterou se vápník váže, aby procházel střevní stěnou, do krve.

Vápník se nejlépe vstřebává, pokud se konzumuje v menších dávkách.


Vápník v doplňcích stravy

Ačkoli doplňky stravy jsou neškodné, mělo by se s nimi zacházet opatrně. Když je příjem vápníku v těle nedostatečný, tělo si ho vezme z kostí, ale učiní je tak slabými a křehkými.

Proto se doporučuje užívat doplňky vápníku u žen v menopauze, u lidí, kteří nemají dostatek vápníku v těle. Jedná se většinou o vegany, lidi, kteří konzumují převážně bílkovinová jídla nebo potraviny s vysokým obsahem sodíku, což způsobuje, že tělo vylučuje více vápníku než při vyvážené stravě.

Doplněk vápníku se doporučuje lidem s chronickým zánětlivým onemocněním střev nebo Crohnovou chorobou, protože u pacientů je větší pravděpodobnost osteoporózy a osteomalace (nesprávná tvorba kostí) kvůli nedostatku vitamínu D a zhoršenému průchodu látky střevní stěnou.

Při užívání kortikosteroidů je důležitý vyšší příjem vápníku, protože jejich vedlejším účinkem je osteoporóza.

Takže - vápník je důležitý pro fungování našeho těla, které dodává kostem sílu. Je to nejběžnější minerál v těle. Pokud máme jeho nedostatek, tělo jej čerpá z kostí a zubů, čímž jsou kosti měkké a křehké. Je nezbytný pro funkci svalů, buněčnou signalizaci a mnoho dalších funkcí v těle.

Doporučený denní příjem se mění s věkem a životním stylem, proto je nutné přijímat dostatek vápníku do těla jídlem nebo vhodnými doplňky stravy.


Doporučujeme

Sdílet:

Používáme soubory cookies, abychom přizpůsobily web vašim potřebám.
Soubory cookies nenaruší vaše soukromí. Více ...