Přeskočit na hlavní stránku
0

Jak přirozeným způsobem urychlit růst vlasů?

Jak přirozeným způsobem urychlit růst vlasů?

Růst vlasů a zpomalení jejich vypadávání lze ovládat zcela přirozeným způsobem. V příspěvku najdete také recept na lahodné jídlo, které urychlí růst vlasů.

Růst vlasů je geneticky podmíněn

Vlasy. Rovné, kudrnaté, světlé, tmavé, husté, řídké, tenké, barevné, mastné, suché a mohli bychom uvést další. Tolik různých, ale všechny mají jednu společnou věc. Pro jejich růst a zdravý vzhled potřebujeme poskytnout tělu dostatečné živiny. Při narození je hustota vlasů určena počtem vlasových folikulů, které zdědíme. To znamená, že pravděpodobně neexistují žádné magické pilulky a prášky, které by zvýšily náš počet vlasů o více, než nám bylo řečeno při narození. Což neznamená, že nemáme žádný vliv na vypadávání vlasů. Stav našich vlasů proto částečně závisí na genetice a environmentálních faktorech, ale s vyváženou stravou nebo určitými živinami můžeme vlasy velmi ovlivnit sami.

Vlasy v pozdním životě

Přibližně polovina mužů má již ve věku 50 let těžké vypadávání vlasů. Ženy nejsou výjimkou. Až u 40 % žen dochází v menopauze k různému stupni plešatosti. Naštěstí je plešatost u žen viditelná pouze tehdy, když ztratí asi 50 % všech vlasů.

Věděli jste, že jediná živá část vlaů je kořen vlasu? Viditelná část vlasů nad epidermis je složena z odumřelých buněk a není resuscitována ani cirkuluje. To bohužel také znamená, že rozdělené hroty nelze regenerovat.

Růst vlasů s kosmetikou?

Kosmetické výrobky určené pro rychlejší růst vlasů často obsahují potenciálně škodlivé chemikálie. Sám často používám různé masky a šampony, ale všiml jsem si, že největší rozdíl je ve skutečnosti jen v stravě. Pro rychlejší růst vlasů uděláte více se správnou výživou než s kosmetikou.

Na trhu je léčivý přípravek ve formě dermální pěny nebo roztoku s účinnou látkou Minoxidil. Minoxidil podporuje růst vlasů a předchází jejich dalšímu vypadávání u žen i mužů. Uživatelé hlásí dobré účinky, ale produkt má také několik vedlejších účinků. Proto možná dáváte přednost ovlivnění vlasů přirozenějším způsobem.

Živiny pro růst vlasů

Sama se stavím za kombinaci neloupaného prosa, kolagenu, MSM a biotinu. Jedná se o živiny, které ovlivňují vzhled mých vlasů a moje vlasy také rostou rychleji. Níže najdete recept na jídlo s neloupaným proso a zde je jen několik živin, které vám mohou pomoci získat krásnější a husté vlasy. Proč to popisuji? Protože je najdete také v našem velmi chváleném snímku Kolagen;)

  1. Kolagen - přidání kolagenu do vaší stravy může mít pozitivní vliv na sílu vlasů a nehtů. Některé studie také naznačují, že přidání kolagenu může stimulovat růst vlasů a nehtů. (1.)
  2. Biotin - Nedostatek biotinu může vést k vypadávání vlasů. Ve dvou placebem kontrolovaných studiích (2., 3.) ženy užívající doplněk s rybími bílkovinami a biotinem zlepšily hustotu vlasů v oblastech, kde to bylo dříve méně. Znatelné rozdíly se objevily po 90 dnech požití přípravku.
  3. Vitamín C - chrání nás před oxidačním stresem. Volné radikály mohou zpomalit a předčasně stárnout vzhled vlasů (4.). Ještě důležitější je role vitaminu C při tvorbě nového kolagenu, který také výrazně ovlivňuje vzhled a sílu vlasů.
  4. Zinek - pomáhá při správném fungování mazových žláz umístěných ve vlasových folikulech. Vypadávání vlasů je velmi častým příznakem nedostatku zinku (5., 6.).

1. Hexsel DZague VSchunck M, Siega CCamozzato FOOesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug.

2. Glynis A. A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Nov;5(11):28-34. PMID: 23198010; PMCID: PMC3509882.

3. Glynis Ablon, A 3-Month, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study Evaluating the Ability of an Extra-Strength Marine Protein Supplement to Promote Hair Growth and Decrease Shedding in Women with Self-Perceived Thinning Hair. Dermatology Research and Practice Volume 2015, Article ID 841570, 8 pages http://dx.doi.org/10.1155/2015/841570

4. Trüeb RM. Oxidative stress in ageing of hair. Int J Trichology. 2009 Jan;1(1):6-14. doi: 10.4103/0974-7753.51923. PMID: 20805969; PMCID: PMC2929555.

5. Saper RBRash R. Zinc: an essential micronutrient. Am Fam Physician. 2009 May 1;79(9):768-72. PMCID: PMC2820120

6. Park H, Kim CW, Kim SS, Park CW. The therapeutic effect and the changed serum zinc level after zinc supplementation in alopecia areata patients who had a low serum zinc level. Ann Dermatol. 2009 May;21(2):142-6. doi: 10.5021/ad.2009.21.2.142. Epub 2009 May 31. PMID: 20523772; PMCID: PMC2861201.

Recept na skvělé jídlo pro růst vlasů

  • Velká lžíce neloupaného prosa (jáhel)
  • Velká lžíce ovesných vloček
  • Lžička chia semínek
  • 1,5 dl mandlového nebo jakéhokoli jiného mléka
  • Volitelné přísady: tvaroh, ovoce, skořice

Mléko zahřejte na střední teplotu, přidejte jednu lžíci mletého celého prosa, jednu lžíci ovesných vloček a jednu lžičku chia semen. Vaříme za stálého míchání asi 3 minuty. Přeneste do šálku a přidejte tvaroh, ovoce, skořici nebo cokoli jiného, ​​pokud chcete, aby bylo jídlo vždy chutné a pokaždé jiné.

Další recept (pro mě už ne tak milovaný) na palačinky s neloupaným proso najdete zde.

Jeden shot ráno, na svačinu jídlo s neloupaným prosem a vlasy budou méně vypadávat a rychleji růst. ;)

rast las recept

 

Sdílet:

Používáme soubory cookies, abychom přizpůsobily web vašim potřebám.
Soubory cookies nenaruší vaše soukromí. Více ...