Přeskočit na hlavní stránku
0

Kolagen - je opravdu tak účinný, že zaplavil trh?

Kolagen - je opravdu tak účinný, že zaplavil trh?

Kolagen představuje mezi 25 a 30 % všech proteinů a je tak nejvíce zastoupeným proteinem v lidském těle. Složitý protein se skládá až z 19 různých aminokyselin, které mají významný vliv na naše tělo.

Kolagen - může být důležitější, než si myslíte

Kolagen je v poslední době pravděpodobně jednou z nejprodávanějších surovin na trhu doplňků stravy. Proč je to tak a je humbuk kolem kolagenu oprávněný? Opravdu kolagen pomáhá?

Kolagen je nejhojnější bílkovina v našem těle a představuje 25 až 30% všech bílkovin v těle. Nachází se ve svalových šlachách, chrupavkách, kůži, zubech a ve stěnách všech tělesných orgánů. Můžeme rozlišit mezi 16 typy kolagenu a 80-90% kolagenu v těle jsou typy I, II a III. Kolagen typu I je v těle nejhojnější.

Představuje:

  • 90% bílé hmoty,
  • 80% šlacha,
  • 75% kůže,
  • 60% chrupavka,
  • 30% kost,
  • 1 - 10% svalové hmoty.

S věkem, někde po 25 letech, začíná vlastní produkce kolagenu v těle klesat. Podle údajů se očekává, že tělo po 25 letech bude každý rok produkovat 1,5 % MÉNĚ kolagenu.

Kolagen pro krásnější pleť

Přidání kolagenu ve formě doplňku stravy má řadu pozitivních účinků na pokožku, které byly prokázány v různých vědeckých studiích. Jak stárneme, produkce vlastního kolagenu v těle klesá, což se může projevit jako suchá kůže, a začnou se také tvořit vrásky (zdroj 1). Přidáním kolagenu můžeme zpomalit stárnutí a zlepšit hydrataci (zdroj 3, 4, 5). Účinek snížení viditelnosti vrásek je způsoben hlavně tím, že spotřeba kolagenu zvyšuje produkci kolagenu v těle (zdroj 1) a má také pozitivní vliv na produkci dvou důležitých proteinů v pokožce elastinu a fibrilin (zdroj 1, 4). UV paprsky urychlují rozpad kolagenu v kůži, což má viditelné následky. Bylo prokázáno, že i v případech fotoagingu v důsledku expozice UV záření může přidání kolagenu zlepšit vzhled pokožky (zdroj 5). Psali jsme podrobněji o vlivu UV záření na stárnutí pokožky zde.

Kolagen na klouby

Pružnost kloubů a vazů v těle závisí do značné míry na přítomnosti kolagenu. Mohl bych karikaticky říci, že kolagen „WD-40“ je naše klouby, pojiva, chrupavka, jako řetězová mast „WD-40“ na vašem kole. Pokud není „namazané“, budete mít potíže s přenesením kola z bodu A do bodu B. Nedostatek kolagenu v částech těla s pojivovou chrupavkou může způsobit několik problémů, které začnou ztěžovat pohyb. Od našich uživatelů jsme již dostali spoustu zpětné vazby na Kolagen shot, že bolest v pojivové chrupavce a / nebo kosterně pojivové části těla zmizí. To znamená, že kolagen se nahromadil v těle, kde je jeho nedostatek a kde ho tělo nejvíce potřebuje.

Kolagen na nehty

Poznate pregovor, da so lepi nohti so ogledalo človeka? A kaj, če se vaši nohti neprestano cepijo, lomijo in so Znáte přísloví, že krásné nehty jsou zrcadlem člověka? Ale co když se vaše nehty neustále štěpí, lámou a lámou? To vše může naznačovat nedostatek kolagenu v těle a pravděpodobně i některé další účinné látky (zinek, biotin, vitamin E, B3, B6, A atd.). Jednou z mnoha důležitých funkcí kolagenu je také obnova a posílení nehtů. Kolagen v kombinaci s biotinem (a MSM) poskytuje rychlejší růst nehtů, aby je bylo možné rychleji obnovit a posílit.

Kolagen v potravinách

Lhala bych, kdybych řekla, že kolagen se do těla nedostane potravou. Kolagen se samozřejmě nachází také ve stravě, ale ke splnění každodenní potřeby kolagenu zde bude třeba dobře zvážit kombinace potravin a množství.

kolagen v hrani

Potraviny, které stimulují tvorbu kolagenu, jsou hlavně všechny potraviny s vysokým obsahem vitamínu C:

  • černý rybíz
  • červená paprička
  • růžičková kapusta
  • vařená brokolice
  • jahody
  • květák
  • citrón
  • pěstování jahod
  • pomeranče
  • kiwi
  • hrášek
  • mango
  • červený rybíz
  • telecí játra
  • přání
  • špenát
  • rajčata
  • salát
  • borůvky
  • ostružiny

Co to znamená, že kolagen je hydrolyzován?

Kolagen je obrovská molekula, která se díky své velikosti těžší rozkládá na základní částice a následně se těžší vstřebává. Při procesu hydrolýzy se kolagen rozkládá na menší základní stavební kameny zvané peptidy. Peptidy se snadněji štěpí v zažívacím traktu na jejich základní stavební kameny - aminokyseliny, a následně se snadněji vstřebávají. Více o tvarech nebo názvech kolagenových vláken zde.

Absorpce kolagenu

Vstřebávání nebo tvorba kolagenu v těle je silně spojena s vitaminem C. Čelo EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) povolil používání zdravotních tvrzení týkajících se vitaminu C ve spojení s kolagenem.

Co dělá vitamín C?

  1. hraje roli při tvorbě kolagenu pro normální vaskulární funkci
  2. hraje roli při tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí
  3. hraje roli při tvorbě kolagenu pro normální fungování chrupavky
  4. hraje roli při tvorbě kolagenu pro normální fungování dásní
  5. hraje roli při tvorbě kolagenu pro normální fungování pokožky
  6. hraje roli při tvorbě kolagenu pro normální fungování zubů

Kolagen shot obsahuje 100% doporučeného denního množství vitamínu C. Bude vítáno, pokud budete kromě jídla užívat i vitamín C. Také nebude nic špatného na tom, když jej přidáte také ve formě doplňku stravy. Vitamín C nemůže být syntetizován samotným tělem, ale je nezbytný pro mnoho funkcí v těle. O vitamínu C již bylo něco napsáno zde.

Veganský kolagen?

Veganský kolagen na našem trhu dosud neexistuje, ale samozřejmě existují „veganské suroviny“, které urychlují tvorbu kolagenu. To je např. již zmíněný vitamín C, který sám o sobě stimuluje tvorbu kolagenu v těle.

Zajímavé je, že Američané vyvinuli kolagen vhodný pro vegany fermentací mikroorganismů v laboratoři. Pouze tento produkt by se dal nazvat veganský kolagen, protože ve skutečnosti neobsahuje nic zvířecího. Připravuje se v laboratoři pomocí uhlíku, vodíku a kyslíku a proces je podobný výrobě piva. Můžete si o tom přečíst více zde.

Kolagen ve formě doplňků stravy

Je těžké vybrat ten správný kolagenový doplněk stravy z obrovského výběru na trhu? Kolagen shot budeme vždy chválit, protože produktu skutečně věříme a protože účinky jsou vždy svědky našich uživatelů. Na závěr mi dovolte ještě jednou shrnout, proč je  Kolagen shot ta správná volba ;)

  • Kromě kolagenu obsahuje kombinaci účinných látek, které samy o sobě zvyšují tvorbu kolagenu v těle
  • Kolagen shor se vyrábí ve Slovinsku
  • Obsahuje osvědčenou kvalitu a pravidelně analyzované suroviny
  • Výrobní společnost je certifikována podle GMP, což zajišťuje kontrolu vstupních surovin a výroby podle standardů správné výrobní praxe, které používají i farmaceutické společnosti.
  • Je to pohodlné. Dávkujte denní dávku dodaným dávkovacím víčkem a vypijte.
  • Doporučená denní dávka stojí 1,50 EUR

Kolagen shot najdete v našem internetovém obchodě, kde si jej můžete individuálně objednat, nebo v dárkovém balení spolu s naším přírodním krémem na obličej s kyselinou hyaluronovou.

Zdroje:

  1. Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):308–319. doi:10.4161/derm.22804

  2. Proksch ESegger DDegwert JSchunck MZague VOesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. 2014;27(1):47-55. Epub 2013 Aug 14.  doi: 10.1159/000351376

  3. Borumand M, Sibilla S. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. 2015;4(1):47-53. DOI: 10.4103/2278-019X.146161

  4. E. Proksch, M. Schunck, V. Zague, D. Segger, J. Degwert, S. Oesser. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:113–119. DOI: 10.1159/000355523

  5. Midori TANAKA, Yoh-ichi KOYAMA & Yoshihiro NOMURA (2009) Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73:4, 930-932, DOI: 10.1271/bbb.80649

Sdílet:

Používáme soubory cookies, abychom přizpůsobily web vašim potřebám.
Soubory cookies nenaruší vaše soukromí. Více ...