Přeskočit na hlavní stránku
0

Kolagen na klouby a kosti

Kolagen na klouby a kosti

„Koupil jsem si kolagen na klouby.“ To mi nedávno řekl táta. Samozřejmě se mě to trochu dotklo. „Můžeš prosím pít Kolagen shot!?“. Odpověděl, že už nemůže být krásný, ale pro své klouby něco potřebuje.

Kolagen shot je v marketingově skutečně zařazován jako „kosmetický“ doplněk stravy, který pomáhá vylepšit lámavé nehty, růst vlasů a zlepšit vzhled pokožky. Kolagen shot však může být také doplňkem pro normální pohyblivost kloubů a zachování normální integrity kostí. V posledních několika desetiletích vzrostl zájem o roli doplňků stravy jako prostředků pro zmírnění příznaků a sloučenin, které mohou mít specifický účinek na patofyziologii onemocnění a patologické strukturální změny.

kolagen za sklepe 1

Kde v těle najdeme kolagen?

Kolagen typu I je hlavní strukturní protein, který je distribuován po celém těle (představuje až 25% celého těla). To také představuje až 80% veškeré pojivové tkáně u lidí. Je důležitou složkou kosti, protože je hlavním proteinem extracelulární matrice. Hraje důležitou roli v procesu kalcifikace kostí (akumulace vápenatých solí v tělesné tkáni, stará se o pevnost kostí) a při vývoji osteoblastů - buněk, které syntetizují kosti.

Kolagen - důležitý protein pro klouby a kosti

Klouby se nacházejí v oblasti, kde se setkávají dvě různé kosti a mají mnoho funkcí. Dávají naší kostře strukturu a umožňují svalům hýbat končetinami. Pokud jsou však klouby opotřebované nebo zapálené, může se stát něčím tak samozřejmým, protože pohyb je extrémně bolestivý a tudíž obtížný. Tyto problémy jsou obzvláště výrazné u některých sportů, které dlouhodobě více zatěžují klouby. Aby naše klouby zůstaly co nejdéle zdravé a funkční, je důležité, abychom je správně vyživovali. Stále existuje pravidlo, že vyvážená strava je nejlepší volbou, jak toho dosáhnout, a zde zdůrazňujeme některé živiny, které pomáhají udržet klouby déle v pohybu.

Jak se kolagen dostane do kůže / chrupavek / kostí?

Průměrná molekulová hmotnost hydrolyzátů kolagenu se pohybuje mezi 2 000 a 6 000 Da a je menší než molekulová hmotnost želatiny. I když se často uvádí, že proteiny, jako je želatina požitá orálně, jsou enzymaticky plně štěpeny na své aminokyselinové složky, želatinové peptidy jsou štěpeny do určité míry v gastrointestinálním traktu. V tomto případě se podíl (přibližně 10%) intaktních proteinů s vysokou molekulovou hmotností dostane do séra při průchodu střevní stěnou.
Kolagenizované di- a tripeptidy bohaté na hydroxyprolin byly detekovány v lidské krvi po požití hydrolyzovaného kolagenu. Hydroxyprolin, který přichází do kontaktu s buňkami, v nich spouští signál pro syntézu kolagenu. Kolagen se tvoří na místech, kde to tělo nejvíce potřebuje.

Dokazují studie souvislost mezi užíváním doplňků kolagenu a zlepšováním osteoartrózy?

Orální příjem kolagenu podle údajů ze studií zvyšuje obsah a hustotu kostní hmoty v testovacích modelech. Bylo také prokázáno, že orální podávání hydrolyzovaného kolagenu zvyšuje množství kolagenu typu I a proteoglykanů v kostní matrici.
Klinické studie naznačují roli hydrolyzátu kolagenu při zmírňování osteoartrózy. To je založeno na předpokladu, že hydrolyzovaný kolagen, který je bohatý na aminokyseliny, hraje roli při syntéze chrupavkové matrice.

V jedné z německých studií (odkaz na tuto studii je zde), která se zabývala terapií osteoporózy, byla pozorována úleva od osteoartritické bolesti v koleni nebo kyčli u pacientů, kteří dostávali hydrolyzovaný kolagen každý den po dobu dvou měsíců.
Většina klinických studií byla provedena u pacientů s diagnostikovanou osteoartritidou. Ve studii prokázali, že konzumace hydrolyzovaného kolagenu vedla ke zlepšení funkce kloubů, např. snížení bolesti a zlepšení síly nohou.

Kolagen při artritidě

Neexistují žádné skutečné klinické důkazy o tom, že doplňky kolagenu eliminují problémy a bolesti spojené s artritidou. Bylo by skvělé, kdybych mohl tvrdit, že kolagenový snímek pomůže zmírnit bolesti s artritidou, ale nemohu. Mohu vám ukázat jen několik zpráv od našich uživatelů a vědecké důkazy o vztahu mezi příjmem kolagenu a artritidou jsou příliš malé na to, aby bylo možné vyvodit nějaké závěry.

Mít dobrý imunitní systém v boji proti artritidě. Jak?

  1. zdravá a vyvážená strava (základní potraviny, dostatečný příjem tekutin, dostatek vitamínů a minerálů, vitamin C a D!)
  2. dostatek spánku (důležité je množství spánku a rutina - spát a probouzet se každý den ve stejnou dobu)
  3. pohyb na čerstvém vzduchu (pravidelně, minimálně 30 minut každý den)

A co snížení bolesti kloubů ve spojení s cvičením?

Sto sportovců, kteří bojovali s bolestmi v důsledku fyzického cvičení, dostávalo 10 g / den kolagenového hydrolyzátu po dobu 12 týdnů. V této observační studii 67% subjektů uvedlo zlepšení příznaků a snížení pohybové bolesti během 12 týdnů. Podobné procento pacientů uvádělo zlepšení bolesti při chůzi po schodech nebo bolesti při nošení předmětů po užití doplňku stravy s kolagenem. Odkaz na shrnutí studie zde.

kolagen za sklepe 2

Co můžeme z údajů vyvodit?

Předklinické studie ukazují, že hydrolyzovaný kolagen podporuje regeneraci kolagenové tkáně zvýšením nejen syntézy kolagenu, ale také dalších složek matrice (glykosaminoglykany a kyselina hyaluronová). Klinické studie ukazují, že nepřetržitá konzumace hydrolyzovaného kolagenu pomáhá snižovat a předcházet bolestem kloubů, ztrátě hustoty kostí a stárnutí pokožky. Vzhledem k uvedeným výsledkům studií, vysoké úrovni tolerance a bezpečnosti je spotřeba hydrolyzovaného kolagenu atraktivní pro dlouhodobé užívání při degenerativních onemocněních kostí a kloubů a v boji proti stárnutí pokožky.

Kolagen na klouby = také Kolagen shot

Kolagen pro klouby a kosti je samozřejmě také Kolagen shot. Kolagen shot v denní dávce obsahuje 5 g hydrolyzovaného kolagenu nebo kolagenových peptidů a 1,5 g MSM. Obě účinné látky mají významný vliv na pohyblivost kloubů a udržování normální integrity kostí. O důležitosti MSM jsme již psali zde. Kromě ovlivnění kostí a kloubů budou „vedlejšími účinky“ konzumace Collagen Shot s největší pravděpodobností také tvrdší nehty, svěžejší vzhled pokožky, krásnější vlasy a pravděpodobně regulované trávení ;)

Výživový doplněk Kolagen shot na klouby a kosti si můžete koupit zde. Budeme rádi, pokud mu dáte příležitost, a jsme vděční za jakoukoli zpětnou vazbu na náš e-mail: martina@gaianaturelle.com

Sdílet:

Používáme soubory cookies, abychom přizpůsobily web vašim potřebám.
Soubory cookies nenaruší vaše soukromí. Více ...