Přeskočit na hlavní stránku
0

Hydrolyzovaný kolagen, kolagenové peptidy, prekurzor kolagenu, kolagen

Hydrolyzovaný kolagen, kolagenové peptidy, prekurzor kolagenu, kolagen

Při hledání nejvhodnějšího doplňku stravy s kolagenem pravděpodobně narazíte na problém. Jeden produkt uvádí, že obsahuje kolagen, a druhý uvádí, že obsahuje kolagenové peptidy, hydrolyzovaný kolagen nebo prekurzor kolagenu. Víme, co to je kolagen, ale jaké jsou všechny ostatní sloučeniny?

Nejprve trochu chemie

Kolagen je tedy protein živočišného původu. Proteiny jsou tvořeny peptidy. A tyto peptidy jsou tvořeny aminokyselinami. Nejméně 3 propojené aminokyseliny tvoří jeden peptid.

Kolagen obsahuje tři esenciální aminokyseliny, jmenovitě glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou navzájem spojeny a tvoří jeden peptid. Kolagen je však tvořen mnoha peptidy, které jsou navzájem spojeny. Například: kolagen typu I se skládá ze 3 šroubovic a každý obsahuje 1050 aminokyselin.

Co se stane s kolagenem, když ho požíváme?

Tady si zopakujeme středoškolskou biologii. Víme, že sacharidy, tuky a bílkoviny se štěpí v zažívacím traktu pomocí enzymů. Proteiny jsou tráveny v žaludku enzymy (proteázy). Proteázy štěpí bílkoviny na peptidy a aminokyseliny, které jsou nezbytné pro fungování všech buněk v těle. Tyto aminokyseliny mohou být absorbovány do krevního řečiště a dosáhnout cílového místa.

Jak se v těle hromadí kolagen?

Zbytky aminokyselin (glycin, prolin a hydroxyprolin) se vážou dohromady a vytvářejí kolagenové řetězce. Tyto kolagenové řetězce jsou takzvané prekurzory kolagenu nebo prokolageny. Syntéza kolagenu pokračuje v buněčných organelách, dokud se nevytvoří prokolagen typu I. Ten se přenese do extracelulárního prostoru, kde jsou odstraněny určité části za vzniku kolagenového proteinu.

Jaký je tedy rozdíl mezi kolagenem, kolagenovými peptidy a kolagenovým prekurzorem?

Ve skutečnosti žádná z těchto forem není lepší ani horší. Peptidy jsou stavebními kameny proteinů, takže absorpce je zcela nerozeznatelná při požití celého proteinu, kolagenových peptidů nebo prekurzorů kolagenu. V každém případě všechny formy procházejí trávicím traktem, kde jsou štěpeny enzymy na stejné základní stavební kameny, tj. Aminokyseliny. Enzymy mohou mít trochu méně práce s posledně jmenovanými dvěma, ale konečný produkt je stejný.

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagen je jednou z nejběžnějších forem kolagenu v doplňcích stravy. Zpracovává se tak, aby sestával z peptidů s molekulovou hmotností až 10 000 Da. Předklinické studie ukazují, že hydrolyzovaný kolagen stimuluje regeneraci kolagenové tkáně zvýšením syntézy kolagenu a syntézy glykosaminoglykanů a kyseliny hyaluronové. Absorpce hydrolyzovaného kolagenu z doplňku stravy je přibližně 97%, zatímco absorpce kolagenu z potravy je nižší než 30%.

Publikace byla vytvořena ve spolupráci s Cosmedoc.si

Sdílet:

Používáme soubory cookies, abychom přizpůsobily web vašim potřebám.
Soubory cookies nenaruší vaše soukromí. Více ...